اخبار سککوک

هدفمند نبودن تامین مالی منجر به تشدید تورم می‌شود

مدیرعامل شرکت سککوک در هفتمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات چگونگی عملکرد پلتفرم سککوک(سامانه کشوری کسب‌وکار) در راستای ایجاد زیرساخت‌های لازم برای بهره‌مندی از ابزارهای زنجیره تامین مالی در کشور را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار روزنامه «امروز»، دکتر فردوس باقری با اشاره به اینکه تامین مالی بنگاه‌ها در سطح دنیا از سال ۲۰۰۸ دچار تحولات جدی شده است، گفت: «امروزه تامین مالی بنگاه‌ها به ویژه بنگاه‌های کوچک و متوسط پارادایم جدیدی پیدا کرده است.

وی افزود: بانک‌های دنیا از تزریق پول نقد به بنگاه‌های کوچک و متوسط و بزرگ فاصله گرفته‌اند و به سمتی رفته‌اند تا بتوانند از این پس معاملات اعتباری را مبنای تامین مالی بنگاه‌ها انجام دهند. در شرایط معمول بررسی درخواست تسهیلات، با عدم تقارن اطلاعات در حوزه مالی، لجستیک و اطلاعات عمومی بنگاه‌ها خواهیم بود. این مسئله باعث می‌شود که بانک‌ها از انجام تامین مالی طبق تقاضای مشتری اجتناب کنند؛ زیرا حجم سرمایه در گردشی که مشتری درخواست کرده است با صورت‌های مالی کسب‌وکار او تطبیق ندارد و همچنین شواهد تامین مالی و اسناد پرداختی آن نیز حاکی از این نیست که بتواند تامین مالی را در تولید جذب کند.»

مدیرعامل شرکت سککوک، در رابطه با اثر منفی روند فعلی تامین سرمایه در گردش از طریق وام‌های نقدی در عملکرد اقتصادی کشور هم گفت: «در چنین شرایطی تامین مالی همراه با تورم خواهد بود؛ زیرا تامین مالی هدفمند نبوده و صَرف تولید نمی‌شود و در نتیجه مولد نیز نخواهد بود. در واقع می‌توان گفت منابع تخصیصی وارد بازارهای واسطه‌گری می‌شود و در شبکه اقتصادی کشور تورم را به وجود می‌آورد. در نهایت برای اینکه این موضوع پوشش داده شود، زیرساخت‌هایی تحت عنوان پلتفرم‌های SCF به وجود آمده‌ است؛ که سه رکن کلیدی دارد: رکن اول Invoicing Platform، رکن دوم موتور Customer to bank که انتقال اسناد تجاری به سمت نهاد مالی مدل‌سازی می‌کند و رکن سوم موتور Transaction Matching Application که در بین نهادهای پولی و بانکی وظیفه تبادل اسناد را انجام می‌دهد. این پلتفرم‌ها در سطح دنیا به نقطه‌ای رسیده‌اند که اندازه بازار آنها در ابزارهای تامین مالی فکتورینگ به حدود ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد دلار و در حوزه Reverse Factoring در سال ۲۰۱۷ به ۶۰۰ میلیارد دلار رسید؛ یعنی بازار تامین مالی که در دنیا تحت پوشش SCF پلتفرم‌هاست بزرگتر از ۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد دلار در سال است.»

باقری با تاکید بر اینکه سککوک سعی کرده است برای استفاده از ابزارهای تامین مالی زنجیره تامین، زیرساخت‌های لازم را در کشور به وجود آورد، گفت: «ایجاد زیرساختی به‌هم پیوسته برای فاکتور الکترونیک، احراز هویت و امضای دیجیتال و ایجاد ابزار پرداخت جدید در شبکه معاملات B۲B تحت عنوان برات الکترونیک را می‌توان جزو مهم‌ترین اقدامات (در دست اجرا یا محقق شده) سککوک در این راستا ارزیابی کرد.»

وی افزود: برات الکترونیک در شبکه اقتصادی دنیا بسیار کاربرد دارد. از سال ۱۳۴۷ ظرفیت استفاده از برات بعنوان سند تجاری مدت‌دار در قانون تجارت کشورمان نیز اشاره شد، اما متاسفانه به‌مرور و به اشتباه چک تبدیل به ابزار پرداخت مدت‌دار شده است.

مدیرعامل شرکت سککوک، در ادامه با اشاره به نمودار جایگزینی معاملات Open Account به جای اعتبار اسنادی «ال سی»، بیان کرد: «در سال ۲۰۱۳، بیش از ۸۰ درصد تراکنش‌های سوئیفت (SWIFT) مربوط به معاملات Open Account و حدود ۲۰% به LC تعلق گرفته است.»

وی ضمن تاکید بر اینکه در سال‌های اخیر، ایران سعی داشته که برای تسهیل فرایند تجارت امکان استفاده از ال‌سی را در سوئیفت فراهم کند، خاطرنشان کرد: در همین بازه زمانی پارادایم‌ها و چگونگی استفاده از ابزارهای پرداخت مدت‌دار تغییر کرده است و بانک‌ها دیگر تضمین‌کننده نیستند و صرفاً به ناظر تبدیل شده‌اند. در واقع امروزه پلتفرم‌ها کار اعتبار سنجی، نظارت و سامان‌دهی را برای جلوگیری از معاملات غیرواقعی انجام می‌دهند. گسترش این فضا در کشور نیاز به زیرساخت‌های قانونی دارد تا بتوان تامین مالی را در دو رکن اسناد پرداختنی (reverse factoring) و اسناد دریافتنی (Factoring) انجام داد.

باقری ادامه داد: در فضای بانکداری اسلامی عقود مرابحه و خرید دین می‌توانند تامین مالی را هدفمندتر کنند و درواقع اینگونه به رفع مشکل تامین مالی بنگاه‌ها کمک کنند. قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و آیین‌نامه ماده ۸ آن، پشتوانه قانونی را برای اینکه شبکه بانکی بتواند در حوزه تامین مالی مطالبات یا دریافتنی‌ها ورود کند ایجاد کرده است.

اسناد پرداختنی (reverse factoring) نقطه معکوس تامین مالی بر اساس اسناد دریافتنی است. مدیرعامل شرکت سککوک با بیان این نکته ادامه داد: «باید غیر از نظام پولی کشور پارادایم تامین مالی بازار سرمایه را به این بخش الحاق کنیم. استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه در قالب اوراق خرید دین در دستور کار پلتفرم سککوک وجود دارد.»

باقری با بیان اینکه هر کسب‌وکاری از طریق فروش کالا و خدمات خود اسنادی را به دست می‌آورد، گفت: «وجود فاکتور الکترونیک، شبکه لجستیک و ابزار پرداخت متناسب آن می‌تواند از خروج نقدینگی وام‌ها از موضوع آن جلوگیری کند. در شبکه اقتصادی کشور چند هزار وام به خرید کالای ایرانی اختصاص داده شده است که اکثر این وام‌ها تبدیل به کالا نمی‌شوند. با استفاده از زیرساخت مناسب می‌توان معاملات زنجیره‌ای را ایجاد کرد تا دیگر نیازی به اینکه تک تک معاملات را با سرمایه نقد تامین مالی کنیم، نباشد. زنجیره معاملات خریدوفروش با حجم نقدینگی کمتر تحرک تولید را برای شبکه اقتصاد کشور ایجاد می‌کند و درنتیجه شاهد کاهش هزینه‌های تمام شده تولید برای بنگاه‌ها خواهیم بود.»

مدیرعامل شرکت سککوک، با بیان اینکه پلتفرم‌های SCF باعث کاهش چشم‌گیر قیمت تمام شده کالا در زنجیره‌هایی نظیر پوشاک شده‌اند، گفت: «طبق آمار منتشر شده توسط SCF Forum، ۲۴ درصد قیمت تمام شده کالاهای تولیدی در زنجیره پوشاک صرف تامین مالی می‌شود. استفاده از SCF توانسته ۱۷ درصد از این هزینه را کم کند؛ که این آمار در صنعت خودروسازی به ۱۴ درصد می‌رسد و با بکارگیری SCF این رقم به حدود ۶ تا ۷% رسیده است. در واقع نقش زنجیره تامین مالی، به نوعی کاهش ۵۰ درصدی از هزینه تامین مالی در قیمت تمام شده کالا را در پی دارد.»

باقری با اشاره به اینکه پیوستگی بازارهای B۲B و B۲C و تامین مالی هدفمند این دو بازار بدون ایجاد اثرات تورمی در عین تحریک تقاضا منجر به افزایش تولید خواهد شد، گفت: باید کارت‌های اعتباری که تا به امروز به صورت منفرد توسط نظام بانکی در شبکه خرید تزریق می‌شد را هدفمند کرد تا از این طریق مانع خروج منابع و وام‌های خرد از چرخه تولید شد.

وی همچنین به سازوکارهایی اشاره کرد که بانک ملی با استفاده از آنها توانسته هزینه تامین مالی کارت اعتباری را کاهش دهد. به گفته او این کاهش هزینه تنها در صورتی اتفاق می‌افتد که صرفاً در پایانه‌های عضو زنجیره از ابزارهای خرید اعتباری استفاده شود.

هفتمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات با رویکرد میان‌رشته‌ای و با شعار ارزش آفرینی کسب‌وکارهای تعاملی و پلتفرم‌ها، عصر دوشنبه در تالار اصلی وزارت کشور برگزار شد. معرفی دستاوردهای برگزیده در قالب محصولات و مقالات در حوزه‌های مختلف علوم و فناوری اطلاعات و برقراری ارتباط و پیوند کاری میان صاحب‌نظران و محققان در حوزه فناوری اطلاعات ازجمله مهم‌ترین اهداف این همایش بود.

فاب طلایی، به پلتفرم سککوک اهدا شد

فاب طلایی(رتبه اول محصولات برتر فناوری اطلاعات) در هفتمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات به پلتفرم سککوک اختصاص یافت.

به گزارش خبرنگار روزنامه «امروز»، جوایز فناوری اطلاعات برتر موسوم به فاب از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سه سطح طلایی، نقره‌ای و برنز همه ساله در حاشیه همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات به مدیران شرکت‌های برتر فعال در این حوزه اهدا می‌شود.

فاب طلایی هفتمین همایش ملی فناوری اطلاعات به دکتر فردوس باقری مدیرعامل پلتفرم سککوک اهدا شد.

فاب نقره‌ای هم در این همایش به امجدی سعیدآبادی برای نرم‌افزار «بیدار» سیستم کندوی هوشمند و مدیریت زنبورستان اهدا شد.

فاب برنزی هفتمین همایش هم برای سامانه کنکاش(سامانه پایش کیفیت شبکه‌های مخابراتی) به مرتضی الیاسی اهدا شد.

همچنین در این همایش از تعدادی از مدیران برتر حوزه فناوری اطلاعات هم تقدیر شد.

هفتمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات با رویکرد میان‌رشته‌ای و با شعار ارزش آفرینی کسب‌وکارهای تعاملی و پلتفرم‌ها، عصر دوشنبه در تالار اصلی وزارت کشور برگزار شد. معرفی دستاوردهای برگزیده در قالب محصولات و مقالات در حوزه‌های مختلف علوم و فناوری اطلاعات و برقراری ارتباط و پیوند کاری میان صاحب‌نظران و محققان در حوزه فناوری اطلاعات ازجمله مهم‌ترین اهداف این همایش بود.

 

 

 

منبع
روزنامه امروز
برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن